Krakeend

Eastein - Krakeend - Mareca strepera
Eastein
Krakeend
Mareca strepera
Dokkumer Nije Silen
in de jachthaven
19-12-2009
>>>









oudere foto's:

*
Krakeend - Eastein - Mareca strepera
eierverzameling (1965)

kenmerken:
* mannetje grijsachtig met fijne tekening, bruine kop, zwart achterlijf, lichtbruine staartpunt
* beige tot kastanjebruine vleugeldekveren, grijszwarte snavel
* wijfje grijsbruin met donkere vlekken, oranje rand op snavel, witte spiegel en buik
* 46-56 cm

nest:
* op de grond tussen gras en bladeren
* mei-juli, 8-12 eieren
* broedduur 24-26 dagen
* vliegvlug na 45-50 dagen

voedsel:
* bladen, stengels, zaden, draadalgen, wieren
* insecten, weekdieren

bijzonderheden:
* trek- en standvogel
* soms worden de eieren in het nest van een ander gelegd
* langs meren, kanalen
* in Europa

familie:
* Anatidae
* Eenden, Ganzen en Zwanen

namen:

Nederland:
* algemeen

lijkt op:
* Pijlstaart, maar dat wijfje heeft een donkergrijze snavel en een egaal bruine kop
* Slobeend, maar dat wijfje heeft een groene spiegel en een spatelvormige snavel
* Wilde Eend, maar dat wijfje heeft op de vleugel een blauwpaars veld met een witte rand
* Wintertaling, maar dat wijfje heeft een groene glanzende spiegel
* Zomertaling, maar dat wijfje heeft een licht omrande oogstreep

weetjes:

meer foto's:
* Krakeend