Bontbekplevier

Bûnte Wilster - Bontbekplevier - Charadrius hiaticula
Bûnte Wilster
Bontbekplevier
Charadrius hiaticula
Thyborøn, Denemarken
in slib aan oostzijde
30-3-2010
>>>
















oudere foto's:
* 
Bûnte Wilster - Bontbekplevier - Charadrius hiaticula
eierverzameling (1965)

kenmerken:
* bruine bovenzijde, witte onderzijde
* zwarte borstband, zwart-witte tekening op de kop
* oranje snavel met zwarte punt, oranje poten
* 17-20 cm, vleugelspanwijdte 48-57 cm, gewicht 50-70 gr

nest:
* op de grond, bekleed met steentjes, schelpjes en plantenmateriaal
* maart-juli, 2-4 grijsgele tot groenachtige eieren bruinzwart gevlekt, 1-3 broedsels per jaar
* broedduur 21-27 dagen
* vliegvlug na ca 24 dagen

voedsel:
* insecten, weekdieren, kreeftachtigen, geleedpotigen, garnalen, wormpjes, slakjes, spinnen

bijzonderheden:
* trekvogel, overwintert in Zuid-Europa, West-Afrika
* op zandige en slikkige plaatsen, schelpenstranden, zandbanken, kwelders, schorren
* in Europa, Azië, Afrika, Madagaskar

familie:
* Charadriidae
* Kieviten en Plevieren

namen:
* Deens: Stor Præstekrave

Nederland:
* algemeen

lijkt op:
* Kaspische Plevier, maar die heeft geen oranje poten en geen oranje snavel met zwarte punt
* Kleine Plevier, maar die heeft een zwarte snavel en een opvallende gele oogring
* Strandplevier, maar die heeft zwarte poten en een zwarte snavel
* Woestijnplevier, maar die heeft geen oranje poten en geen oranje snavel met zwarte punt

weetjes:
* De Sovon schatte in 2004 de broedpopulatie in Nederland op 390 tot 420 paren. (2006)

meer foto's:
* Bontbekplevier