Ooievaar

Earrebarre - Ooievaar - Ciconia ciconia
Earrebarre
Ooievaar
Ciconia ciconia
Langwedel, Duitsland
in het dorp
15-5-2010
>>>









kenmerken:
* grotendeels wit, vleugels gedeeltelijk zwart
* rode lange poten en rode rechte snavel
* 95-110 cm

nest:
* groot nest van takken op hoogte, bv daken, in bomen of op speciale platforms
* broedtijd maart-juli
* 1-6 eieren
* 1 legsel
* broedtijd ca 33 dagen
* jongen vliegen na ca 9-10 weken uit

voedsel:
* insecten, regenwormen, kikkers, muizen en mollen
* in Afrika sprinkhanen

bijzonderheden:
* snavelklepperen bij begroeting partner
* In 1975 nog slechts 9 broedparen in ons land
* overwinterd in Afrika
* halfwilde herintroductie exemplaren blijven in Nederland

familie:
* Ciconiidae
* Ooievaars

namen:
* Duits: Weißstorch
* Pools: Bocian biały
* Portugees: Cegonhabranca
* Spaans: Cigüeña Blanca

Nederland:
* algemeen

lijkt op:
Zwarte Ooievaar, maar heeft meer witte onderdelen

weetjes:
* KOLLUM - "Het is voor den stand van den ooievaar dit jaar in onze omgeving geen bijzonder gunstig jaar geweest. Alleen in het nest op de Triemen waren dit jaar vier jongen. De beide nesten te Buitenpost en dat te Oudwoude hadden elk drie, dat te Kollum en Veenklooster elk twee. Op de bewaarschool en te Beintemahuis is dit jaar niet gebroed". (bron: Kollumer Courant, 21-8-1936)

* AKKERWOUDE - "Dat bij gebreke aan kikkers de ooievaars niet al te kieskeurig zijn, is voldoende bekend. Deze kikkerloozen zomer zijn ongetwijfeld een aantal jonge vogels door ooievaars verschalkt. Wat dezer dagen te Akkerwoude gebeurde zal evenwel, hopen we, niet dikwijls voorvallen. Een ooievaar slorpte zoo waar een jong haasje naar binnen". (bron: Kollumer Courant, 25-7-1917)

* AKKERWOUDE - "Op de boerenhuizinge van den veehouder L. van der Bij te Akkerwoude hebben een paar ooievaars een nest met vijf jongen. Een aantal, dat slechts zelden voorkomt". (bron: Kollumer Courant, 26-6-1915)

* BUITENPOST - "Dat de dieren, evenals de heeren der schepping, huis en erf tegen vijandelijke aanvallen weten te verdedigen, bleek te Buitenpost. Kraaien roofden van een aldaar voorkomend ooievaarsnest prikken, tot bouwstoffen voor eigen nest. Wanneer de ooievaars de gevleugelde dieven bemerkten, vervolgden ze hen met woede. De roofvogels slaagden er telkens in te ontkomen, maar eindelijk was een der ooievaars zoo gelukkig eene kraai te grijpen en dood te bijten. Na deze overwinning hieven de ooievaars in hun nest een klappermarsch aan". (bron: Kollumer Courant, 22-4-1914)

* WESTERGEEST - "Op de zathe Beintema-huis te Westergeest vloog voor een paar jaar de wijfjes-ooievaar zich dood tegen den paal, waarop het nest gebouwd is. De mannetjes-ooievaar wert nu alle andere ooievaars af en zet zijn eenzelvig leven als weduwnaar voort". (bron: Kollumer Courant, 27-5-1908)

* KOLLUM - "Onze omstreken schijnen een uitstekend aantrekkingsoord te zijn voor ooievaars. Althans, het zal zeker niemand moeilijk vallen een dozijn, of meer nesten van die langbeenen alhier te tellen. Maar wat van dit jaar bijzonder opvalt, is, dat het met de vermeenigvuldiging dezer vogels zeer slecht staat. Uit sommige nesten werden de eieren uitgeworpen, uit andere de jongen, ja slechts in een nest zijn de jongen groot geworden, voorzoover wij weten. Mogelijk is de koude, natte zomer hier wel de oorzaak van". (bron: Kollumer Courant, 12-8-1903)

meer foto's:
Ooievaar