Wielewaal

Gielegou - Wielewaal - Oriolus oriolus

Gielegou
Wielewaal
Oriolus oriolus
Lauwersmar
in Zomerhuisbos
25-5-2015
>>>









familie:
* Oriolidae
* Vijgvogels en Wielewalen

weetjes:
395 Vogels vliegen tegen wolkenkrabber aan
Medewerkers van een verzekeraar in de Amerikaanse stad Galveston (Texas) deden deze week een macabere ontdekking. Bij aankomst op hun werk zagen ze dat honderden trekvogels tegen de wolkenkrabber van hun werkgever waren gevlogen, berichtten Amerikaanse media vrijdag (lokale tijd).
De politie trof donderdagmorgen buiten het bedrijfspand 395 dode vogels aan, voornamelijk tjiftjaffen en wielewalen. Tussen de honderden overleden dieren lagen ook drie vogels die de botsing hadden overleefd. Zij zijn overgebracht naar een opvangcentrum. De zwerm vogels had een reis van bijna duizend kilometer achter de rug.
Dierenbeschermers van de Audubon Society vermoeden dat de fatale botsing is veroorzaakt door een combinatie van factoren. De vogels vlogen waarschijnlijk lager dan gebruikelijk door harde wind en regen en raakten daarbij gedesoriënteerd door de felle verlichting van het kantoorgebouw. (bron: MSN, 6-5-2017)

* De Wielewaal staat bij ons als kwetsbaar op de Rode Lijst. Van de ooit 10.000 broedparen zijn er volgens Sovon in 2015 nog 4.000-5.000 over. De totale Europese populatie wordt geschat op één tot vijf miljoen broedparen. De vogels in Oost-Europa zijn minder schuw dan bij ons en zij bouwen hun nesten dan ook minder hoog in de bomen. Zij gaan eind augustus via Israël naar Oost-Afrika. De Nederlandse vogels vliegen zo'n 5.000 kilometer via Italië naar West-Afrika tot voorbij de Sahel. (2015)

meer foto's:
Wielewaal