Flamingo

Grutte Flamingo - Flamingo - Phoenicopterus roseus

Grutte Flamingo
Flamingo
Phoenicopterus roseus
Huelva, Spanje
in ongebruikte zoutpan
13-3-2015
>>>









familie:
* Phoenicopteridae
* Flamingo's

weetjes:
* Lichaam dode flamingo blijft op een poot staan door perfecte balans
Flamingo's sparen energie als ze op één poot staan, zo blijkt uit een nieuwe studie. Zelfs het lichaam van een dode flamingo blijft rechtop staan als het op één poot rust. Het kost de roze vogels geen enkele vorm van spierkracht om te balanceren op één poot, melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
In de nieuwe studie voerden onderzoekers van het Georgia Institute of Technology experimenten uit met dode en levende flamingo's om te testen in hoeverre de vogels hun spieren belasten als ze op één poot staan.
Tot hun verbazing bleken de lichamen van overleden flamingo's zonder enige ondersteuning op één poot te kunnen rusten, maar niet op twee poten. Dat bewijst dat er geen spierkracht nodig is voor de typische flamingo-houding. (bron: Nu.nl, 25-5-2017)

* Flamingo's zijn eigenlijk wit en niet roze. Uit hun voedsel, zoals kreeftjes en algen, nemen ze de kleurstof caroteen op in de huid, veren en lever. Met het rode pigment vanuit die lever worden bij het ruien de nieuwe witte veren ook roze gekleurd. Flamingo's poetsen regelmatig de veren met een door hun zelf uitgescheiden olie, waardoor de veren diep roze kleuren. (2013)

meer foto's:
Flamingo