Posts tonen met het label Zuid-Afrika. Alle posts tonen
Posts tonen met het label Zuid-Afrika. Alle posts tonen

Zwartvoetpinguïn

- Zwartvoetpinguïn - Spheniscus demersus

-
Zwartvoetpinguïn
Spheniscus demersus
Ljouwert
Aqua Zoo
3-1-2019
>>>









oudere foto's:
*
- Zwartvoetpinguïn - Spheniscus demersus
Simonstad, Zuid-Afrika (1999)

- Zwartvoetpinguïn - Spheniscus demersus
Simonstad, Zuid-Afrika (1999)

- Zwartvoetpinguïn - Spheniscus demersus
Simonstad, Zuid-Afrika (1999)

- Zwartvoetpinguïn - Spheniscus demersus
Simonstad, Zuid-Afrika (1999)

- Zwartvoetpinguïn - Spheniscus demersus
Simonstad, Zuid-Afrika (1999)

























































kenmerken:

* zwarte rug en flanken, witte buik en keel, zwart-witte kop, zwart gezicht
* zwarte streep loopt via de keel over de buik, roze naakte vlek boven de ogen
* juveniel dof grijsbruin
* 60-70 cm

nest:
* holte in zanderige bodem onder struik of rots
* broedtijd november-december, 1-2 eieren
* broedduur 38 dagen

voedsel:
* ansjovis, kleine schaaldieren, inktvis

bijzonderheden:
* leeft in kolonies
* uitstekende zwemmer, snelheden tot 20 km per uur
* de luide roep lijkt op het gebalk van een ezel
* aantallen drastisch gedaald 69.000 in 1980, 25.000 in 2009
* langs de kust van Zuid-Afrika en Namibië

familie:
* Spheniscidae
* Pinguïns

namen:
* Zuid-Afrikaans: Brilpikkewyn

Nederland:
* komt hier niet voor

lijkt op:

weetjes:
* De donkere bovenkant van pinguïns zorgt voor camouflage voor roofvogels, terwijl de witte onderkant camouflage is voor haaien. De donkere kant neemt warmte op, maar is er afkoeling nodig dan draait hij zijn witte buik naar de zon. (2024)

* In 1906 kwamen de eerste pinguïns, gekocht in Engeland voor 240 gulden, naar Nederland in dierentuin Artis. Het waren vier verschillende soorten, waaronder de Zwartvoetpinguïn. (2024)

 * Pinguïns vliegen niet, omdat ze heel goed kunnen zwemmen. Door de evolutie zijn de vleugels steeds beter aangepast aan het zwemmen. Dit was nodig om te ontsnappen aan hun vijanden als haaien, zeehonden en orka's. Op het land hebben pinguïns nauwelijks vijanden. Hoewel ze niet kunnen vliegen, lijkt dat wel zo als ze aan land springen. Vlak voor dat ze de lucht in gaan, laten ze luchtbelletjes uit hun verenvacht ontsnappen. Daardoor krijgen ze minder weerstand in het water en kunnen ze hun snelheid korte tijd verdubbelen of verdrievoudigen. Ze schieten zichzelf als het ware aan land. (2014)

meer foto's:
* Zwartvoetpinguïn

Helmparelhoen

Poepeletaat - Helmparelhoen - Numida meleagris

Poepeletaat
Helmparelhoen
Numida meleagris
Emmen
Wildlands Adventure Zoo
23-6-2018
>>>









oudere foto's:
*
Poepeletaat - Helmparelhoen - Numida meleagris
Wildpark Pilanesberg, Zuid-Afrika (1999)

Poepeletaat - Helmparelhoen - Numida meleagris
eierverzameling (1965)

kenmerken:
* grijs met paarse gloed, witte stippen op 't verenkleed
* blauwwitte naakte kop met roodbruine benige knobbel, rode lellen
* grote zware loopvogel, gedrongen lichaam, dunne hals, kleine kop
* 53-58 cm, gewicht ca 1,3 kg

nest:
* goed bedekte holte op de grond onder struiken
* 20-30 eieren
* broedduur 26-28 dagen
* worden in het wild ca 12 jaar oud

voedsel:
* plantaardig materiaal, zaden en fruit
* insecten, slakken, spinnen, wormen, kikkers, hagedissen, teken

bijzonderheden:
* leeft in groepen van ca 25 vogels
* kunnen niet vliegen, maar kunnen per dag wel tot 10 km lopen
* in warme droge gebieden, op open vlaktes met wat bomen en struiken
* in Afrika

familie:
* Numididae
* Parelhoenders

namen:
* Afrikaans: Gewone Tarentaal

Nederland:
* exoot

lijkt op:

weetjes:

meer foto's:
* Helmparelhoen

Struisvogel

Strúsfûgel - Struisvogel - Struthio camelus

Strúsfûgel
Struisvogel
Struthio camelus
Utecht, Duitsland
in gemaaid maïsveld
3-10-2012
>>>









oudere foto's:
*
Strúsfûgel - Struisvogel - Struthio camelus
Wildpark Pilanesberg, Zuid-Afrika (1999)


Strúsfûgel - Struisvogel - Struthio camelus
Kaap De Goede Hoop, Zuid-Afrika (1999)

Strúsfûgel - Struisvogel - Struthio camelus
Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika (1999)

Strúsfûgel - Struisvogel - Struthio camelus
Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika (1999)

kenmerken:
* kleine kop met grote ogen, lange kale nek
* krachtige lange onbevederde poten met 2 tenen
* mannetje zwart met witte vleugeleinden, witgrijze staart
* wijfje grijsbruin, vuilwitte vleugeluiteinden
* mannetje 1,80-2,75 mtr, gewicht ca 155 kg, wijfje tot 1,90 mtr, 110 kg
* oog 5 cm, nagel 10 cm, ei 12-15 cm, gewicht 1,3 kg

nest:
* op de grond
* broedtijd 10-15 eieren
* broedduur 40-45 dagen
* na 9 maanden zelfstandig
* geslachtsrijp bij 3-4 jaar, kan 30-40 jaar oud worden

voedsel:
* omnivoor
* grassen, kruiden, zaden, vruchten, bloemen, bladeren, wortelen
* insecten, sprinkhanen, kikkers, hagedissen, schildpadden

bijzonderheden:
* snelste loopvogel ter wereld, in korte sprint 50-70 km/uur, passen van 3,5 mtr
* grootste en zwaarste vogelsoort, geen enkele andere vogel heeft 2 tenen
* leeft in groepen, harems van 2-18 wijfjes
* alfa-wijfje en -mannetje broeden alle eieren uit, in één nest 40-78 st
* kan gevaarlijke trap uitdelen

familie:
* Struthionidae
* Struisvogels

namen:
* Afrikaans: Volstruis
* Duits: Afrikanischer Strauß

Nederland:
* komt hier niet voor

lijkt op:

weetjes:

* Struisvogelpolitiek De uitdrukking 'de kop in het zand steken' of te wel de waarheid niet willen zien, wordt in verband gebracht met struisvogels. Dat doen zij echter niet. Ze houden hun kop alleen dicht bij de grond als het stormt. Ze kunnen dan beter ademhalen. (2015)

* Struisvogels eten zand en kiezels om de vertering van voedsel te bevorderen. In het krop, onderdeel van het spijsverteringskanaal van vogels, helpt het grind om het eten te vermalen. Om deze kiezels binnen te krijgen, moet de Struisvogel de kop door het zand bewegen. Vandaar de uitdrukking 'de kop in het zand steken'. (2014)

* Struisvogels kunnen sneller rennen dan een paard. Dat is nog indrukwekkender als je bedenkt dat een volwassen Struisvogel in zijn maag een kilo aan steentjes meedraagt. Ze slikken stenen door, omdat ze geen tanden hebben en krijgen dit dan binnen met het zoeken naar voedsel. (MSN-Outlook, 16-12-2014)

* Diamanten in vogels
Pretoria - Het toeval, dat twee jagers uit Pretoria aan den rand van de Kalahariwoestijn twee mannetjes-struisvogels geschoten hebben, in welker magen zij 53 en 17 diamanten vonden, heeft een ware klopjacht van Europeanen en inboorlingen op deze vogels ten gevolge, zoodat de verontruste kudden steeds verder de wildernis intrekken. De hebzucht doodt in het wildeweg, ook andere vogels, in de hoop in de maag het kostbare gesteente te vinden. Het wordt tijd, dat "dierenbescherming" een verplicht Röntgenonderzoek aanvraagt, vóór tot het dooden der dieren wordt overgegaan. (bron: Leeuwarder Courant, 6-5-1929)

meer foto's:
* Struisvogel