Zeearend

See-Earn - Zeearend - Haliaeetus albicilla
See-Earn
Zeearend
Haliaeetus albicilla
Lauwersmar
tegenover Senneroog
8-3-2011
nest
>>>








kenmerken:
* donkerbruin met lichtbruine kop, witte korte wigvormige staart
* gele forse haaksnavel en grote klauwen
* vleugels in de vlucht rechthoekig, sterk gevingerd
* jonge vogels bruin met lichte vlekken, zonder witte staart
* 77-95 cm, spanwijdte 190-250 cm, gewicht 3,1-7,5 kg

nest:
* takkennest in de top van een boom of op afgelegen rots
* gebruikt vaak 't zelfde nest en bouwt het uit tot een horst van soms wel 1000 kg
* 1-3 eieren, 1 legsel, in januari-mei
* broedduur 38 dagen
* vliegvlug na 70-90 dagen
* kan tot 20 jaar oud worden

voedsel:
* watervogels zoals eenden, koeten en jonge ganzen
* vis, visafval, aas, zoogdieren

bijzonderheden:
* standvogel
* in waterrijke gebieden
* in Eurazië
* vijanden de mens

familie:
* Accipitridae
* Arenden, Haviken en Wouwen

namen:
* Nederlands: Vliegende Deur
* Duits: Seeadler
* Fins:Merikotka
* Pools: Bielik
* Zweeds: Havsörn

Nederland:
* vrij algemeen

lijkt op:

weetjes:
* EARNEWALD/GARIJP
Bij het nest van zeearenden dat vorig jaar een jong opleverde in de omgeving van de Alde Feanen, hangt nu een webcam. Het ouderpaar van vorig jaar is al weer gespot bij het oude nest, maar het mannetje heeft z'n oog ook laten vallen op een oud haviksnest in de omgeving. Op beide plekken bouwen ze momenteel aan een nest. Het wordt daarom nog even spannend of de vogels zich voor de camera laten zien. Volg ze wellicht op www.itfryskegea.nl of  www.beleefdelente.nl. (bron: Weekblad Actief, 21-2-2018)

* Zeearenden waren ooit een heel gewone broedvogel in Nederland. Omdat boeren en jagers de grote vogels als eenden- en ganzenmoordenaars zagen, werden ze systematisch vergiftigd of afgeschoten. Sinds 2006 broedt de Zeearend weer in Nederland. Inmiddels op 4 plaatsen. In de Oostvaardersplassen werden tussen 2006 en 2013, 10 jongen geboren. In 't Lauwersmeer 2011-2013, 4 jongen die ook geringd werden. Roggebotzand 2012-2013, 3 geringde jongen en in 2012 en 2013 verlieten ook nog eens 3 jongen de Biesbosch. (2014)

* Zeearendnieuws

Sinds in 2010 voor het eerst zeearenden kozen om hier te broeden is deze imposante vogel misschien wel de meest indrukwekkende ambassadeur van het Lauwersmeergebied. Met een spanwijdte van meer dan twee meter verdient het de bijnaam 'vliegende deur". Het eerste jaar werd in het nest, dat werd gebouwd op de Sennerplaat, een ei gelegd en bebroed. Waarschijnlijk door onervarenheid is dit ei echter niet uitgekomen. Het jaar erop werd met een 'nieuwe' man een nieuw nest gebouwd en deze keer was er meer succes; een zeearend-zoon kroop uit het ei en werd grootgebracht. Ook het derde jaar werd een nieuw nest gebouwd, weer met een andere zeearend-man en weer op de Sennerplaat en deze keer vloog een zeearend-dochter uit. De laatste man lijkt een 'blijvertje' en vorig jaar zagen op hetzelfde nest twee zeearend-zusters het levenslicht.
Tijdens de storm in oktober is het nest echter uit de boom gewaaid. Kennelijk heeft dit het zeearendpaar verward, want het duurde lang voordat ze aan een nieuw nest begonnen op de Kollumerwaard. Toen dit nest bijna klaar was zijn ze blijkbaar toch weer van gedachten veranderd want er werd een nieuw nest gebouwd, toch weer op de Sennerplaat. Het ziet er naar uit dat 'ons' zeearendpaar daar ook dit jaar weer gaat broeden. (bron: Informatiekrant Nationaal Park Lauwersmeer, nummer 1, april 2014)

* Vliegende deur
Een volwassen vrouwtjeszeearend weegt zes kilo en de spanwijdte van haar vleugels kan tweeënhalve meter zijn. Ter vergelijking: een buizerd weegt een kilo en haalt een spanwijdte van nog geen meter. De benaming vliegende deur is dus geheel terecht, ook al omdat de vleugels rechthoekig zijn en de arend de vleugels stijf en vlak houdt, als een plank. De vingers aan de uiteinden van de vleugels zijn sterk gespreid.
Geleidelijk aan gaat het beter met de zeearend. De vogel is in Nederland sinds 1936 wettelijk beschermd. Daarvoor werd de imposante rover in heel Europa bejaagd omdat het dier als concurrent werd gezien van vissers en jagers. Begin twintigste eeuw was de vogel in Groot-Brittannië zelfs geheel uitgeroeid. Archieven uit 1548 melden dat zeearenden de zwanen van prins Willem van Oranje aanvielen en dat hebben ze met hun leven moeten bekopen. Daarmee staat wel vast dat ook honderden jaren geleden de zeearend ons land al aandeed om te overwinteren. En de sporen gaan nog veel verder terug. Bij diverse opgravingen van zesduizend jaar oude nederzettingen zijn botten van de roofvogel gevonden. (bron: Golden Raand, Het Groninger Landschap, winternummer 2007)

meer foto's:
Zeearend