Gierzwaluw

Toerswel - Gierzwaluw - Apus apus
Toerswel
Gierzwaluw
Apus apus
Dokkumerdjip
boven de boot
1-7-2011
>>>









familie:
* Apodidae
* Gierzwaluwen

weetjes:
*Gierzwaluwen vliegen in de avondschemering tot hoogtes van wel 2,5 km. Tot nu toe dacht men dat dit verband hield met het in de lucht slapen van de vogeltjes, maar bij onderzoek door de Universiteit van Amsterdam, die gebruik maakt van de weerradar van de KNMI, bleek dat de gierzwaluwen deze klimvluchten ook in de vroege ochtend ondernemen. De KNMI denkt nu dat de vogels informatie ophalen over het weer en zo beter kunnen inschatten wanneer hun voedsel, vliegende insecten, volop aanwezig zijn. (2013)

* Dag, gierzwaluw
De gierzwaluw vliegt negen maanden per jaar, zonder landen. Hij wordt steeds populairder, maar het aantal neemt snel af.
De hoofdlijnen van de biologie zijn nu ook wel bekend. Gierzwaluwen worden gemiddeld zo'n 8 jaar oud, maar er zijn zwaluwen gevonden van wel 30 jaar. Ze leven in Afrika, ten zuiden van de Sahara, zonder vaste verblijfplaats. Ze trekken mee met passerende weersystemen om zo steeds in een gunstig weertype te verkeren. Ongeveer drie maanden per jaar brengen ze in het noorden door: de honderddagenvogel. De Nederlandse gierzwaluwen arriveren eind april en verlaten het land weer in de eerste dagen van augustus. De geslachtsrijpe vogels het eerst, later arriveren ook de niet-broeders. De populatie gierzwaluwen in Nederland bestaat voor wel 55 procent uit niet-broeders. Geslachtsrijp is een gierzwaluw vermoedelijk pas vanaf zijn derde.
Gierzwaluwen proberen jaar-in-jaar-uit hetzelfde nest te gebruiken. Voor zover ze geen bestaand nest van een mus of spreeuw wisten te veroveren, maken de vogels zelf een eenvoudig nest van spulletjes die ze in de lucht tegenkomen: strootjes, veertjes, iepenzaadjes, soms zelfs bioscoopkaartjes.
Ouders met jongen verzamelen per jachtvlucht zo'n 300 insecten in een voedselbal in hun keel. (Er is geen krop.) De - levende - insecten worden met speeksel aan elkaar gekit. Het voedsel bestaat uit luizen, vliegjes, spinnetjes, zweefvliegen, vliegende mieren, darren, enzovoort.
De gierzwaluw vliegt meestal niet sneller dan zo'n 35 km/h maar kan, als hij wil of moet, makkelijk meer dan 100 km/h halen. (bron: NRC Weekend, Wetenschap, 4/5-6-2011)

meer foto's:
Gierzwaluw